Ορεκτικά, Συνταγές

Fougasse με προζύμι ελιάς

7031153.jpg

Συστατικά

  • 375g δυνατό λευκό αλεύρι, συν επιπλέον για το ξεσκόνισμα
  • 250 γραμμάρια προζύμι
  • 7 γρ αλάτι
  • 130-175ml χλιαρό νερό
  • ελαιόλαδο, για ζύμωμα
  • αλεύρι από σιμιγδάλι, για ξεσκόνισμα
  • 100γρ ελιές ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ολόκληρες μαύρες χωρίς κουκούτσι
  • 100γρ ελιές ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ολόκληρες πράσινες χωρίς κουκούτσι
  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη ρίγανη

Μέθοδος προετοιμασίας

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μίξερ και το αλάτι. Προσθέστε λίγο λίγο το νερό (μπορεί να μην το χρειαστείτε όλο) και ανακατέψτε με τα χέρια σας, μέχρι να έχετε μια απαλή ζύμη.
  2. Ακουμπήστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς λαδωμένη επιφάνεια και ζυμώστε τη ζύμη για 10-15 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή, ελαστική και λεία. Η ζύμη θα σχηματίσει μια απαλή, λεία φλούδα όταν είναι έτοιμη.
  3. Βάλτε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ αρκετά μεγάλο ώστε να αφήσει χώρο να φουσκώσει και σκεπάστε με μεμβράνη μια πετσέτα τσαγιού. Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (22-24 C) για έξι ώρες ή μέχρι τουλάχιστον να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  4. Ανακατεύουμε το λευκό αλεύρι και το σιμιγδαλένιο σε ίσες ποσότητες και το χρησιμοποιούμε για να ξεσκονίσουμε την επιφάνεια εργασίας. Ακουμπήστε τη ζύμη στην επιφάνεια και προσθέστε τις ελιές και τη ρίγανη και ζυμώστε τις, βγάζοντας τον αέρα από τη ζύμη καθώς το κάνετε.
  5. Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο κομμάτια και πλάθουμε το καθένα σε φούγκα. Για να το κάνετε αυτό, βάλτε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο ταψί και χρησιμοποιήστε τα χέρια σας ή έναν πλάστη για να κάνετε κάθε κομμάτι σε ένα βασικό ορθογώνιο. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κάνετε 3-4 διαγώνιες τομές σε κάθε μισό κάθε ορθογωνίου – δημιουργώντας τρύπες στη ζύμη. Τραβήξτε προσεκτικά τη ζύμη για να την τεντώσετε και να ανοίξετε τις τρύπες. Σκεπάζουμε χαλαρά με μια πετσέτα ή λαδωμένη μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για τέσσερις ώρες. Θα πρέπει να αναπηδήσει ξανά στην αφή όταν είναι έτοιμο.
  6. Όταν είστε έτοιμοι να ψήσετε, γεμίστε τη φόρμα ψησίματος κατά το ήμισυ με νερό και βάλτε την στο κάτω ράφι του φούρνου και προθερμάνετε το φούρνο στους 220 C. Αυτό θα δημιουργήσει ατμό που βοηθά στο σχηματισμό μιας καλής κρούστας.
  7. Ψήστε τα καρβέλια για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα.